Ha valaki azt mondja nekem akár pár hónappal ezelőtt, hogy egyszer azzal fogom tölteni a szombat délutánomat, hogy apukámmal édeskettesben lencselevest készítek, biztosan nem hiszem el. Atyám ugyanis eddig csak funkcionálisan használta a konyhát, most azonban a klórérzékenységem mellékhatásaként nem bírom a meleget, ezért segítségre szorulok a sütés-főzés során. Meglepően jól működik a dolog, ennek eredményeként már csak nagyítóval lelhető fel a közösen elkészített leves maradéka. Isteni finom lett a végeredmény ugyanis, jók vagyunk, na!( a recept innen).
Kolbászos lencseleves
Hozzávalók:
- 50 dkg lencse
- 1 db hagyma (én egyben tettem bele a levesbe, de aki jobban szereti úgy, nyugodtan vágja apróra)
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 db nagy sárgarépa
- 2 db nagy fehérrépa
- 2 db burgonya
- 2 db babérlevél
- 1 db leveskocka
- 5 dl paradicsomlé
- só
- kb. 2 l víz
- 25 dkg kolbász (nekünk csípős volt itthon, ettől jó pikáns íze lett a levesnek)
- kevés olaj, liszt a rántáshoz
Elkészítés:
A lencsét egy közepes lábosba tesszük, felöntjük vízzel, egy órát áztatjuk, majd felrakjuk alacsony tűzre, egyet rottyantunk rajta, leszűrjük.
A zöldségeket meghámozzuk, a répákat felkarikázzuk, a burgonyát felkockázzuk. A kolbászt felkarikázzuk (lehet kisebb kockákra is vágni, mi így szeretjük).
Egy nagy lábosba tesszük a lencsét, a fokhagymát, a répákat, a burgonyát, a babérleveleket, a kolbászt és felöntjük vízzel. Mehet fel a tűzre, közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Gyorsan elkészítjük a rántást (kevés olajat felhevítünk, kevés lisztet szórunk rá, addig főzzük, amíg megbarnul, és ennyi), mehet az is levesbe, sózzuk, hozzáadjuk a leveskockát, a paradicsomlevet, és még pár percig főzzük, hogy összeérjenek az ízek. Mennyeien finom a végeredmény, nem lehet abbahagyni a leves kanalazgatását!
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: