Zöldbabfőzelék. Ez volt az első gondolatom ma reggel, amikor felébredtem. Szabadságon voltam, és már régen elterveztem, hogy mit kotyvasztok ebédre, amit most kukázhattam le, mert elemi erővel tört rám a vágy a nevezett étek iránt. Amiben csak az a furcsa, hogy sohasem szerettem, meg nem fordult a gasztromán agyamban, hogy egyszer is kísérletezzek vele, de most ez kellett, és kész. Oltári szerencsém volt, találtam a mélyhűtőben egy zacskó mirelit zöldbab (lövésem sincs, mihez vettem, mindig ez van, megveszem a hozzávalókat, aztán az utolsó utáni másodpercben úgy döntök, hogy mégis mást fogok készíteni, így megmarad egy rakás alapanyag, amire teljesen váratlan időpontokban bukkanok rá), nem volt akadálya a hőn áhított finomság elkészítésének. A konyhaasztalon hevert Főzelékes Feri szakácskönyve (nagy rajongója vagyok a műfajnak, rengeteg kiváló ötlet van benne, amit ki akarok próbálni, ezért nem takarítom el a szemem elől), így volt hová fordulnom receptért. Bátran belevágtam a projektbe, gyorsan elkészült, és nagyon finom lett!
Citromos-tárkonyos zöldbabfőzelék
Hozzávalók:
- 1 ek kókuszszír (vaj)
- 2 ek olívaolaj
- 1 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kg mirelit zöldbab
- 5 dl alaplé/zöldségleves (szégyenszemre még mindig víz és leveskocka, de ez van)
- 1 dl tejföl
- 1 ek étkezési keményítő (részemről tápióka)
- fél citrom reszelt héja és leve (nem volt otthon, ezért 2 kupica citromlevet használtam)
- só, bors
- 1 ek tárkony (részemről szárított)
Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk.
Egy közepes lábosban összeolvasztjuk a kókuszzsírt és az olívaolajat. beletesszük a hagymát, finoman sózzuk, pár percig kevergetjük. Ráreszeljük a fokhagymát, majd pár másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a (mirelit) zöldbabot, felöntjük az alaplével, sózzuk, hozzákeverjük a tárkony felét, és puhára főzzük (én lusta voltam kiolvasztani a zöldbabot, ezért eltartott egy ideig, de alapjáraton kb. 15 perc alatt megvan).
Ha megfőtt a zöldbab, egy kisebb tálban csomómentesre keverjük a tejfölt a keményítővel, hozzáadunk egy kevés főzőlevet (lánykori nevén hőkiegyenlítünk), belezuttyantjuk a főzelékbe, és szépen besűrítjük vele. Belereszeljük a citrom héját, és hozzáadjuk a levét. Már csak annyi a dolgunk, hogy hozzákeverjük a maradék tárkonyt, sózzuk, borsozzuk, langyosra hűtjük, és már tálalhatjuk is. Én tükörtojást készítettem hozzá, de kinek milyen feltét tetszik hozzá, azt válassza. Egyszerű, gyors, finom, és jólesően melenget ebben a hűvös őszi időben.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: