GasztroBaráth

Édes almás lasagne

20150906_123139[1]

Már elég régen búslakodott egy fél csomag lasagne tészta a spájz polcán, megsajnáltam, és eldöntöttem, hogy ezen a hétvégén véget vetek a szenvedéseinek. Már csak azt kellett kitalálnom, mivel töltsem meg, és mivel kivételesen nem volt kedvem semmi zöldségeshez, inkább valami édesre vágytam ebéd gyanánt, gyorsan körülnéztem a konyhában ötlet után kutakodva. Meg is akadt a szemem néhány szép almán, erről eszembe jutott, hogy már régen kinéztem magamnak egy receptet a Nosaltyn, ezzel a vasárnapi ebéd kérdése el is dőlt. Kicsit macerás az elkészítése, de megéri, mert isteni finom a végeredmény!

Édes almás lasagne

20150906_123128[1]

Hozzávalók:

Tésztához:

– 25 dkg lasagne tészta

– 6 db alma

– 1 citrom leve (nálam két kupak citromlé)

– 6 ek (nyírfa) cukor (ízlés szerint, én édesen szeretem!)

– 2 ek fahéj (ízlés szerint, én jó fahéjasan szeretem)

Vaníliamártáshoz:

– 10 dkg vaj 

– 2 ek liszt

– 6 dl tej

– 2,5 dl natúr joghurt 

– 2 tk vaníliakivonat

– 2 cs vaníliás cukor

Túrós töltelékhez:

– 50 dkg túró

– 2 db tojássárgája

– 1 ek porcukor

– 2 cs vaníliás cukor

Tetejére:

– 1 ek vaj

– 2 ek liszt

– 1 ek porcukor

– 1 tk fahéj

Egyéb:

– 1,5 dl víz

Elkészítés:

A vaníliamártással indítjuk a bulit. Tehát egy közepes lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet, beleöntjük a hideg tejet,  felforraljuk, mehet bele a vaníliakivonattal és vaníliás cukorral elkevert joghurt, egy percig együtt forraljuk, majd elzárjuk a gázt (villanyt, ami éppen rendelkezésre áll a háztartásban).

A túrós töltelék elkészítéséhez előkapunk egy nagy tálat és nemes egyszerűséggel minden hozzávalót összekeverünk.

Csak hogy legyen mit mosogatni, előkeresünk egy kisebb tálat, amelyben kis kezünkkel összemorzsoljuk a vajat, a lisztet, a porcukrot, és a fahéjat, ő kerül majd a lasagne tetejére.

És a fontosabb munkafázisokkal meglennék, jöhet az összeállítás. Kicsit bonyolult, de nem vészes feladat vár ránk. Egy közepes tepsit kivajazunk és lisztezünk. Az aljára teszünk egy kevés vaníliamártást, mehet rá a lasagne tészta harmada. Ráhalmozzuk a megtisztított, felszeletelt alma felét, megszórjuk a cukor és a fahéj felével, meglocsoljuk a citromlé felével. A túrótöltelék fele következik, majd a vaníliamártás harmada.  A tészta második harmada, az alma, a cukor és a fahéj másik fele, túrótöltelék második része, vaníliamártás második harmada. Végül jöhet a tészta utolsó harmada, majd a tetejére a vaníliamártás harmadik harmada. Szenvedéseink itt értek véget, már csak annyi a dolgunk, hogy felöntsük a vízzel a lasagnét, és már tolhatjuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, megszórjuk a morzsával, mehet vissza a tepsi a sütőbe, és kb. 10 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).

Kicsit fárasztó az elkészítése, de a tortúrát abban a percben el fogjuk felejteni, amikor az első, porcukorral megszórt falatot megízleljük. Mennyei, azonnali függőséget okoz!

 

20150906_123139[1]

Jó étvágyat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Valóban nagyon finom, remélem, neked is ízleni fog!:-)

  2. málnapuding says:

    Juj ez mennyei finom lehet! Legközelebbi tartalmas leves mellé biztosan kipróbálom!:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!