Végre normalizálódott az idő, csendes nyári napok köszöntöttek ránk a szaharai hőség után. Fagyik, parfék majd később, most a karakteresebb finomságok ideje jött el. Mindenképpen tortát szerettem volna sütni, valami jó csokisat, amely tobzódik az áfonyában. Vagyis brownie kellett nekem, mégpedig azonnal. Már nagyon régen kinéztem a receptet a Két Cica konyhája oldalon, eljött az ideje elkészítésnek. Egyáltalán nem bonyolult összedobni, egyszerű, mégis különleges és egyáltalán nem utolsósorban nagyon finom!
Cheesecake brownie áfonyával
Hozzávalók:
– 10 dkg darált mandula
– 10 dkg liszt (részemről BL 55)
– 20 dkg barnacukor
– 1 dl víz
– 1 dl habtejszín
– 2 tk vaníliakivonat
– 30 dkg étcsoki
– 10 dkg kókuszszír (vaj)
– fél csomag sütőpor
– 5 tojás
– 5 ek meggylekvár
– 25 dkg tejszínes krémsajt (mascarpone)
– 1 ek méz
– 1 citrom reszelt héja (részemről egy kupica citromlé)
– 20 dkg áfonya (részemről mirelit)
Elkészítés:
Nem esünk kétségbe a hozzávalók hosszú sorától, fogjunk hozzá nyugodtan, gyorsan megleszünk az érdemi melóval.
Egy lábosban a vízből, a tejszínből és a cukorból lassú tűzön kevergetve szirupot főzünk. Ehhez hozzáadjuk az étcsokit, a kókuszszírt (vajat), a vaníliakivonatot és addig kevergetjük, amíg minden elolvad benne.
Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a darált mandulát és a sütőport. A tojásokat lazán felverjük, hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Az egészet hozzáadjuk a csokis keverékhez, és jól összekeverjük.
Egy 26 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát. A meggylekvárt egyenletesen elosztva rákanalazzuk.
Egy kisebb lábosban (csak hogy ne unatkozzon a mosogatógép), elkeverjük a krémsajtot (mascarponét) a mézzel és a citromlével, majd ezt is kanalanként a tésztára pötyögtetjük.
A torta tetejére szórjuk az áfonyát, és egy villával belekeverjük a tésztába a lekvárral és a krémsajttal együtt, így márványos lesz a végeredmény, ha minden jól megy.
És ennyi, már csak be kell toljunk a 180 fokra előmelegített sütőbe a tortát, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Kihűtjük, egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap szeleteljük és habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: