Tudom, hogy perverz vagyok, de imádom a finomfőzeléket! Ez az étel, amit mindenkivel megutáltatnak a menzán, de nekem óriási szerencsém volt, az általános iskolában nagyon jó volt a konyha, a finomfőzeléket pedig különösen finoman készítették el a szakács nénik. Imádok kísérletezni a műfajjal, hiszen a variációk száma végtelen. Főzelékes Feri blogjának nagy rajongója vagyok, biztos voltam benne, hogy nála fogok találni olyan receptet, amit még nem próbáltam ki. Így is történt, azonnal beleszerettem ebbe a változatba, gyorsan beszereztem a Sparban a hozzávalókat, vasárnap pedig kevés melóval mennyei ebédet varázsoltam belőle. Vigyázat, függőséget okoz!
Finomfőzelék
– 3+1 ek hideg vaj
– 1 db póréhagyma
– 1 gerezd fokhagyma
– 1 tk őrölt gyömbér
– 1 fej karalábé
– 50 dkg sárgarépa
– 1,5 dl alaplé (tudom, hogy ez már nagyon égő, de még mindig víz és leveskocka)
– 40 dkg zöldborsó (részemről mirelit)
– 1 csomag retek
– 1 csokor petrezselyem (esetemben 2 ek szárított)
– só, bors
– limelé
Elkészítés:
A hagymát karikára vágjuk, a zöldje nélkül. A sárgarépát és a karalábét meghámozzuk, apróra kockázzuk. A retket nagyobb darabokra vágjuk.
Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a 3 ek vajat, ráreszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk az őrölt gyömbért, összekeverjük, majd hozzáadjuk a hagymát. Finoman sózzuk, pár percig kevergetjük, majd mehet hozzá a karalábé és a sárgarépa. Alaposan összeforgatjuk, hozzáadjuk az alaplevet, forrásig melegítjük. Lefedjük, 10 percig pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a borsót és a retket. Átkeverjük, újabb 5 perc párolás következik.
Ha minden jól ment, a zöldségek ekkora megpuhultak (ha nem, akkor még túlóráztatjuk őket egy kicsit), sózzuk, borsozzuk őket. Hozzáadjuk a maradék 1 ek vajat, elkeverjük, majd petrezselyemmel és limelével ízesítjük. Gyorsan megvan, tökéletesen egészséges és mennyeien finom!
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: