GasztroBaráth

Fehércsokis-mákos kalács

20150616_063751[1]

Megjött az enyhülés, újra be lehet kapcsolni a sütőt. Nekem is megjött a kedvem ahhoz, hogy egy régi tervemet megvalósítsam, és süssek egy jó kis mákos kalácsot. Kilóbarát(h) módon természetesen, vagyis a tészta hozzávalóit lecseréltem egészségesebbre, amitől nem mondanám, hogy fogyókúrás lett a fincsi kalács, viszont némileg csökkentettem az esélyét annak, hogy a popsim tovább nőjön (mondjuk ez nem jó példa, mert a kőkemény tornáknak köszönhetően ez a veszély nagyon nem fenyeget, de az elv a lényeg, minden más részletkérdés!). Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, és mennyeien finom!

Fehércsokis-mákos kalács

20150616_063751[1]Hozzávalók:

Tésztához:

– 5 dkg kókuszolaj (vaj)

– 50 dkg liszt (részemről bio)

– 2 dkg élesztő

– 2 dl tej

– 1 tojássárgája

– 2 ek eritrit (cukor)

– 1 cs vaníliás cukor

– csipet só

– tojásfehérje a tetejére

Töltelékhez:

– 40 dkg darált mák 

– 15 dkg eritrit (cukor)

– 10 dkg fehér csoki

– 1 cs vaníliás cukor

– 1 dl tej

Elkészítés:

 A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk 1 tk eritritet (cukrot), belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. 

Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrokat, a csipet sót, a tojássárgáját, a megolvasztott kókuszolajat (vajat), végül az élesztős tejet. Ruhaujjat felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuhával letakar, fél órát keleszt. 

Amíg szundizik a tészta, nekiugrunk a tölteléknek: egy nagyobb lábosba tesszük a mákot, a cukrokat és a tejet, majd alacsony lángon felfőzzük, kihűtjük.

A megkelt tésztát kettévesszük, az egyik részt lisztezett felületen kinyújtjuk, egyenletesen rásimítjuk a mákos töltelék felét, ráreszeljük a fehér csoki felét. Mindkét oldalról feltekerjük a közepéig, majd beletesszük egy sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába. A másik felével ugyanígy járunk el, a két formát letakarjuk tiszta konyharuhával, újabb alukálás következik, kb. 20 perc erejéig. Ezután a kalácsok tetejét lekenjük tojásfehérjével, betoljuk a 180 fokra előmelegített tepsibe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, szeleteljük, és már habzsolhatjuk is a finom reggelit/vacsorát!

20150616_063412[1]

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!