Úgy ébredtem, hogy nekem most kalács kell és kész! Igen ám, de a saját érdekemben olyan változatot kellett találnom, ami nem árt nagyon a kilóimnak. Szerencsére nemrégiben lapoztam át a Kifőztük c. újságot, amelyben kinéztem magamnak egy receptet, ami tökéletesen megfelelt az elképzeléseimnek. Sima kakaós kalács, de egészséges változatban, azaz büntetlen élvezet a köbön! Ismét nem csalódtam, nagyon finom lett a végeredmény, felvéve a kedvencek közé.
Csavart kakaós kalács
Hozzávalók:
– 30 dkg (bio) liszt
– 5 dkg porcukor
– 2 dl (kókusz) tej
– 1 db tojássárgája
– 5 dkg kókuszolaj (vaj)
– csipet só
– 1 cs vaníliás cukor
– 2 dkg élesztő
– 2 dkg kakaópor
Elkészítés:
A (kókusz) tejet meglangyosítjuk a mikróban egy külön tálkába teszünk 2 ek-t, a többihez hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olvasztott kókuszolajat (vajat), a cukrokat, a tojássárgáját, végül az élesztős tejet. Ruhaujj felgyűr, tésztát begyúr. Elfelezzük, az egyikbe belegyúrjuk a tejjel elkevert kakaóport.
Lisztezett felületen külön-külön rudat sodrunk a kétféle tésztából, összecsavarjuk, már tesszük is bele egy sütőpapírral borított püspökkenyér formába. Tiszta konyharuhával letakar, 40 percig keleszt.
A megkelt tésztát betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, szeleteljük, egy pohár tejjel/kakaóval/kávéval mennyei reggeli/vacsora!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: