GasztroBaráth

Kókuszos-mentás borsófőzelék

 

 

Borsófőzelék mániában szenvedek, ennek ellenére még csak az alapreceptet próbáltam ki (Horváth Ilona természetesen), nem nagyon foglalkoztam eddig a variációkkal (mert a klasszikus a nagy kedvenc, ugyebár). Azonban amióta megvettem Főzelékes Feri szakácskönyvét, új távlatok nyíltak előttem a műfajban. Konkrétan azzal a problémával lapoztam bele a kiadványba, hogy a már láthatóan lekonyulófélben lévő mentámmal kezdjek valamit, és lehetőleg főzelék formájában. Amikor megláttam, hogy borsófőzelékbe is lehet tenni mentát, nem is néztem meg a többi receptet, azonnal lecsaptam a könyvet a konyhaasztalra, szedtem össze a hozzávalókat, és már álltam is neki az ebédnek. Gyorsan megvan, egyszerű, mégis különleges főzelék és nem utolsósorban mennyeien finom. Vigyázat, függőséget okoz!
 
Kókuszos-mentás borsófőzelék
 

Hozzávalók:
– 1 ek vaj
– 3 ek olívaolaj
– egy csokor újhagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 tk őrölt gyömbér
– 1 kg borsó (részemről mirelit)
– 10 db mentalevél
– 4 dl alaplé (tudom, ez már tényleg nagyon gáz, de még mindig víz és zöldségleves kocka)
– 1 dl kókusztej (forró víz +kókusztejpor)
-2 ek étkezési keményítő
– só, bors
– tetejére tojás (kinek milyen feltét ízlik, én így szeretem)
Elkészítés:

A hagymát felkarikázzuk.

Egy nagy fazékban összeolvasztjuk a vajat az olajjal. Beletesszük a hagymát, finoman sózzuk és 2 percig pároljuk. Ráreszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a gyömbért, majd további fél percig kevergetjük. Hozzáadjuk a  borsót, felöntjük az alaplével. Beletesszük a mentalevél felét, sózzuk, borsozzuk, és lefedve 10 percig főzzük.
Ezután egy kisebb tálba szedünk belőle egy merőkanálnyit, hozzáadjuk a maradék 5 db mentalevelet, és összepürésítjük. Visszaöntjük az alaphoz és az egészet összemelegítjük. Egy kis tálban elkeverjük a keményítőt a kókusztejjel, belekeverjük a főzelékbe. Sózzuk, borsozzuk, pár percig, amíg besűrűsödik, főzzük. És ennyi, készen vagyunk, tányérra szedjük és tetszés szerinti feltéttel tálaljuk (én tükörtojással szoktam enni, de kinek mi tetszik).
 

Jó étvágyat!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!