Vegán kókusztejes kalács
Hozzávalók:
– 4 dl kókusztej (részemről meleg víz és kókusztejpor)
– 2,5 dkg élesztő
– 10 dkg xylit/barna cukor/eritrit
– 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
– 35 dkg fehér tönkölyliszt
– 7 dkg zabpehelyliszt
– 1 ek őrölt lenmag (nem bonyolítottam túl a dolgot, kávédarálóba tettem a lenmagot és megnyomtam a gombot, ennyi)
– 1 csipet só
– 2 ek kókuszzsír
– 12 dkg mazsola, beáztatva (én ezt kihagytam, mert nem szeretjük)
Elkészítés:
3,5 dkg kókusztejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 tk eritritet (vagy más tetszés szerinti cukorhelyettesítőt), felfuttatjuk.
Egy nagy tálba tesszük a háromféle lisztet, elkeverjük a sóval és az őrölt lenmaggal, majd elmorzsoljuk a kókuszzsírral. Végül hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, begyúrjuk a tésztát. Tiszta konyharuha, langyos hely, fél óra alatt duplára kelesztés.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen három részre osztjuk a tésztát, rudakat sodrunk belőle és összefonjuk. Egy sütőpapírral borított nagy tepsire tesszük, lekenjük a maradék kókusztejjel, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, szeleteljük, lekvárral (vagy amivel éppen tetszik) egy pohár tejjel/kakaóval mennyei reggeli/vacsora!
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: