Abszolút kedvenc nálam a bakonyi szelet, de eddig még soha nem készítettem el itthon, melynek legfőbb oka, hogy gyűlölök galuskát szaggatni, és ezt a finomságot én kizárólag azzal fogyasztom. A Vidék íze c. újságban láttam egy jó kis receptet, ami nagyon megtetszett, de a nokedliprobléma miatt jegeltem a projektet. Ámde betelt a mélyhűtő, valamit kezdeni kellett a benne tanyázó lefagyasztott sertéskarajjal, és mivel az ominózus recept éppen a konyhaasztalon hevert, úgy döntöttem, hogy ez egy jel, így eldőlt, hogy bakonyi szelet fog készülni ebédre. Nem volt nehéz elkészíteni a húst és a szószt, és legmélyebb döbbenetemre a galuskafőzés is simán ment, úgyhogy nem maradt más hátra, mint a habzsolás. Felvéve a családi receptek közé!
Bakonyi sertésszelet nokedlivel
Hozzávalók:
Bakonyi szelethez:
– 8 szelet sertéskaraj
– 40 dkg gomba
– 1 nagy vöröshagyma
– 2 dl tejföl
– 2 tk őrölt pirospaprika
– só, bors
– 1 tk keményítő
– 1 dl fehérbor
– 1 zöldpaprika
– 1 paradicsom
– olaj
Galuskához:
– 20 dkg liszt
– 2 tojás
– 1 dl víz
– csipet só
Elkészítés:
A sertésszeleteket kiklopfoljuk, enyhén sózzuk és borsozzuk, és 15 percig állni hagyjuk.
A vöröshagymát finomra, a gombát apróra vágjuk, a paprikát és a paradicsomot felkockázzuk.
Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, elősütjük benne a húsokat, majd kiszedjük őket egy háztartási papírtörlővel (családi nevén: Szilvikével) kibélelt tányérra és félrerakjuk őket. Abban a zsiradékban, amelyben a húst megsütöttük, megdinszteltjük benne a hagymát, ízesítjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a gombát, a paradicsomot és a paprikát. Lefedjük, kb. 15 percig pároljuk, majd visszatesszük a serpenyőbe a húsokat, és puhára főzzük. Amikor elkészült, kiszedjük a húsokat, a mártás levébe belekeverjük az összevegyített tejfölt és keményítőt, hús vissza, és összeforraljuk.
Most jön a neheze, vagyis a galuska készítés. Egy kisebb tálban elkeverjük a hozzávalókat, majd lobogva forró vízbe szaggatjuk a tésztát (hogy én hogy rühellem ezt a melót!). Ha feljött a víz felszínére, még egy-két percig főzzük, majd leszűrjük. Én mindig böhöm nagy fazékban főzöm a galuskát, hogy minél előbb túl legyek az egészen.
Ennyi, készen vagyunk, már csak tálalnunk kell a galuskát a gombás husival, és falatozhatjuk is a mennyeien finom ebédet!
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: