GasztroBaráth

Vegán narancsos csokitorta

Ha az ember lányához egy vegán barátja érkezik vendégségbe, akkor értelemszerűen körbe kell néznie a vegán receptek között sütiügyben. Mivel csokoholista vagyok, ezért a keresést a csokitortákra szűkítettem, és azonnal beleszerettem ebbe a narancsos változatba. Őszintén szólva elsőre megtréfáltak a számomra eddig ismeretlen hozzávalók (=simán elégettem a tortát, mert az hittem, ugyanúgy kell sütni, mint a nem vegán csokitortát), de gyorsan rájöttem, hol követtem el a hibát (gyakrabban kell ránézni a tésztára, mert gyorsabban sül, mint ahogyan én azt megszoktam), így másodjára simán sikerült abszolválnom a feladatot. Őszintén szólva félve kóstoltam meg, de nagyon finom lett a végeredmény, bár nekem kicsit túl tömény volt a tészta, így habbal turbózva habzsoltam be. Kicsit macerás a hozzávalók beszerzése, de érdemes adni neki egy esélyt!
Vegán narancsos csokitorta

Hozzávalók: (1 bögre=2,5 dl)
Tortához:
– 1 bögre csicseriborsó liszt
– 1 bögre zabliszt
– 1/2 bögre cukrozatlan kakaópor
– 1 tk sütőpor
– 1 tk szódabikarbóna
– egy csipet só
– 1/2 bögre méz
– 1/3 bögre nádcukor
– 2 ek őrölt lenmag (részemről egész lenmag mozsárban megtörve)
– 6 ek víz
– 1 db narancs héja
– 1 bögre narancslé
– 1/4 bögre olívaolaj
– 1 ek narancslekvár
Csokoládé ganache-hoz:
– 3/4 bögre kókusztej (forró vízben elkevert kókusztejpor)
– 1 bögre étcsoki
– 1 ek kókuszolaj
– 1 ek méz
– 1 tk vaníliakivonat
Elkészítés:
Egy kis tálkában összekeverjük az őrölt lenmagot a vízzel, és félretesszük. Száraz serpenyőben megpirítjuk a csicseriborsó lisztet (mennyei illata van!). A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat:  a pirított csicseriborsó lisztet, a zablisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik, nagyobb tálban összekeverjük a mézet és a nádcukrot, hozzáadjuk a vizes lenmag keveréket, a narancslevet, a narancs héját, az olívaolajat és lekvárt. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, simára keverjük a tésztát, beleöntjük egy 26-cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába. Betoljuk az előmelegített sütőbe, kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba! akkor jó, ha a közepe még egy kicsit folyékony), kihűtjük.
Egy kis lábosban alacsony lángon összeolvasztjuk a kókusztejet, kókuszolajat, mézet és vaníliakivonatot. Levesszük a tűzről, beletesszük a csokit, és folyamatosan addig keverjük, amíg felolvad és sima krémet kapunk. Langyosra hűtjük, majd egyenletesen elsimítjuk a torta tetején. Egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap szeleteljük és habzsoljuk. Nem kell megijedni az extra hozzávalóktól, finom  lesz a végeredmény!

Jó étvágyat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Névtelen says:

    Mitől lett ez vegán. Tele van mézzel!!!!!!!!!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!