Eléggé függő személyiség vagyok, de a legsúlyosabb függésem a kakaós csigához kötődik. Bárhol, bármikor, bármilyen mennyiséget magamhoz tudok venni ebből a finomságból, vadászom azokat a recepteket, amelyek segítségével minél többfélébb ízt próbálhatok ki a kedvenc reggelim vonatkozásában. Éppen ezért egyetlen percet sem haboztam, amikor megláttam a sütőtökös változatot Bibimóninál (mert ilyen még nem volt!), álltam is neki a sütésnek. Nem csalódtam, egyszerűen, gyorsan elkészíthető a csiga, és természetesen mennyeien finom!
Sütőtökös kakaós csiga
Hozzávalók:
Tésztához:
– 50 dkg liszt
– 10 dkg rétesliszt
– 2 dl tej
– 2,5 dkg élesztő
– 3 ek cukor
– 1 tk só
– 5 dkg vaj
– 1 db tojássárgája
– 30 dkg sütőtökpüre + 6 ek liszt
Töltelékhez:
– 3 dkg olvasztott vaj
– kakaópor
– porcukor
Tetejére:
– 1 felvert tojás
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
Egy nagy tálba tesszük a liszteket, a cukrot, a sót, a tojássárgáját, a megolvasztott vajat, a liszttel elkevert sütőtökpürét és az élesztős tejet. Ruhaujj feltűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuhával letakar, 1 óra alatt meleg helyen duplára keleszt.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk. Olvasztott vajjal egyenletesen lekenjük a felületét. Vastagon megszórjuk porcukorral, majd erre szintén jó vastagon kakaóport szórunk (célszerű mindkettőnél szitát használni). A tésztát bejgliszerűen feltekerjük, felszeleteljük, sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk a csigákat. Tiszta konyharuha, fél óra kelesztés, majd a csigák tetejét lekenjünk a felvert tojással, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Egy pohár tejjel/kakaóval tökéletes reggeli/vacsora!
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: