GasztroBaráth

Almás crumble whiskey-s krémmel

Nem tudom leírni apukám arcát, amikor fennhangon megkérdeztem tőle, hogy hol van a whiskey. Masszív antialkoholistaként viszonylag ritkán teszek fel ilyen jellegű kérdéseket, helyénvaló volt tehát a csodálkozás, hogy miért is van szükségem erre a nemes nedűre. Természetesen a gasztromániám tehet az egészről, ugyanis az történt, hogy az index-et olvasgattam, megláttam egy érdekes receptet, elindítottam az elkészítését bemutató videót és elvesztem. Azonnal el kellett készítenem ezt a finomságot, ehhez pedig bizony szükség volt egy kis whiskey-re. Hihetetlen, mennyire fel lehet turbózni néhány különleges hozzávalóval egy egyszerű crumble-t, ami alapjáraton nem több, mint gyümölcs megszórva morzsával és megsütve. Percek alatt készen van, és mennyeien finom!
Almás crumble whiskey-s krémmel


Hozzávalók:
Almás alaphoz: 
5 alma
– 2 ek barnacukor
– 1 narancs reszelt héja és a fél narancs leve
– 1 tk fahéj
– 2 tk vaníliakivonat
Morzsához:
– 15 dkg hideg vaj
– 15 dkg barnacukor
– fél narancs leve
– 20 dkg liszt
– 3 db zabkeksz
– 1 tk fahéj
– egy marék mogyoró
– fél cs sütőpor
– csipet só
Krémhez:
1 dl víz
– 4 dkg cukor
– 1,5 dl tejszín
– 2 tojás sárgája
– egy kupica whiskey 
Egyéb:
– 10 dkg étcsoki
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, sütőpapírral bélelt közepes tepsibe halmozzuk. Megszórjuk a barnacukorral, ráreszeljük a narancs héját, majd ráfacsarjuk a fél narancs levét. Meghintjük a fahéjjal és a vaníliakivonattal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 15 percig sütjük.
Közben elkészítjük a morzsát. Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a narancs másik felének levét és a fahéjat. Mozsarat elő, mehet bele a zabkeksz és a mogyoró, jól összetörjük, hozzáadjuk a morzsa többi részéhez, még egy csipet só, és már össze is keverhetjük az egészet.
Az étcsokit durvára vágjuk.
Almás tepsi sütőből ki, megszórjuk a csoki felével, mehet rá a morzsa, a tetejére a csoki másik fele, aztán az egész mehet vissza a sütőbe, még kb. 20 percre, amíg készre sül (tűpróba!).
Amíg a süti elkészül, nekiállunk a krémnek. Egy kisebb lábosban alacsony lángon szirup sűrűségűre forraljuk a cukrot és a vizet. Egy kisebb lábosban a tejszínt elkeverjük a tojássárgájával, majd a szirupból egy evőkanálnyit hozzákeverünk, végül az egészet visszaöntjük a szirupba (=hőkiegyenlítünk). Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük, kihűtjük és hozzákeverjük a whiskey-t. 
És már csak az élvezetek halmozása van hátra: vágunk egy szép szeletet a sütiből, meglocsoljuk a krémmel, és lassan, minden falatot átélve behabzsoljuk. Istenien finom!
Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!