Gulyásleves
Hozzávalók:
Leveshez:
– 1,5 kg sertéscomb
– 4 (vagy 8 kicsi) vöröshagyma
– két leveszöldség (ez nekünk túl sok volt, legközelebb elég lesz másfél)
– 1 kg burgonya
– 2 ek pirospaprika
– 2 tk só (ez kevés, legközelebb nyugodtan bele lehet tenni a kétszeresét )
– 4 db babérlevél
– 2 tk őrölt fűszerkömény
– frissen őrölt bors (ne sajnáljuk)
– 2 paradicsom
– 2 paprika
– 6 gerezd fokhagyma
– 4 ek sertészsír (részemről mangalica)
– 1 csokor petrezselyem (nálam 1 ek szárított)
– víz
Csipetkéhez:
– 2 db tojás
– 16 dkg liszt
– 2 tk só
Elkészítés:
A hagymákat finomra vágjuk, a húst felkockázzuk, a zöldséget és a krumplit meghámozzuk és apróra vágjuk, a paradicsomot, paprikát kockázzuk.
Előkerítünk egy jó nagy lábost, felolvasztjuk benne a zsírt, megdinszteljük rajta a szép adag hagymát, hozzákeverjük a fűszerpaprikát, felöntjük 3 dl vízzel, majd a vizet elfőve, zsírjára pirítjuk.
Hozzáadjuk a húst, fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felkockázott paradicsomot és paprikát (avagy nemes egyszerűséggel beleborítunk egy kis üveg lecsót) és a babérleveleket. Lefedjük, közepes lángon adunk neki 90 percet, addig mi nekiállunk a legmocsokabb melónak: a csipetke elkészítésének.
Egy kis tálban elkeverjük a lisztet a sóval és a tojásokkal, egy viszonylag puha tésztát kapunk. Nagy sóhajjal magunk mellé készítünk egy tálcát, majd miután elátkoztuk minden le – és felmenőnket a tésztából kis darabokat csípünk le, és abból apró (ahogy fogy a türelmünk, egyre nagyobb) golyócskákat készítünk, és felsorakoztatjuk őket a tepsire (Iszonyú!! a családdal itt közölném, hogy emiatt a munkafolyamat miatt csak sátoros ünnepeken vagyok hajlandó elkészíteni ezt az amúgy nagyon finom levest!).
Ha letelt az idő, beleborítjuk a zöldségeket, a petrezselymet és a krumplit, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi (kb. 1 liter). Addig főzzük közepes lángon, amíg a zöldségek megpuhulnak (kb. 1 óra), ezután beletesszük a csipetkét, még kb. 10 percig főzzük, amíg megfő a tészta, és már készen is vagyunk. Időigényes, de mennyeien finom leves, nem véletlenül erről ismernek minket világszerte!
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: