Hatalmas rajongója vagyok az indiai konyhának, imádok kísérletezni a műfajban. Talán ebben a kultúrkörben a legszínesebbek az ételek, szemet gyönyörködtetőek és lelket emelőek a finomságok, már a látványtól is azonnal kedvet érez a kezdő konyhatündér, hogy kipróbálja a receptet. Nem utolsósorban egészségesek is az ételek, hiszen rengeteg zöldséget, gyümölcsöt tartalmaznak. A fűszerek egész hadserege áll csatasorban azért, hogy a különleges ízekre éhes gasztrokalandor (=én) próbát tegyen velük. Hát csoda, hogy első pillantásra beleszerettem ebbe a receptbe, amelyre teljesen véletlenül leltem rá a neten? Egyszerűen és gyorsan elkészíthető ebéd lett belőle, arról pedig, hogy menyire ízlett, mindent elmond, hogy éppen most készült el a következő adag, mert egyedül elfogyasztottam a négyfős adagot! (nem egyszerre természetesen, de akkor is! tényleg mennyeien finom ételről van szó!)
Indiai pulao rizs
Hozzávalók:
– 2 tk só
– 2 db babérlevél
– 20 dkg apró kockára vágott sárgarépa
– 2 ek vaj
– 8 dl víz
– 3 db, apró kockákra vágott paradicsom
– 30 dkg rizs (basmatival az autentikus, de rizottórizsből is mennyei!)
– 10 dkg, kis rózsákra szedett karfiol (egy kisebb fej karfiolt használtam)
– 1 tk őrölt gyömbér
– 1 tk római kömény
– 1/2 tk kurkuma
– 30 dkg zöldborsó (részemről mirelit)
– 1 hegyes erős zöldpaprika (alapjáraton nem eszem meg ezt a paprikát, de úgy döntöttem, hogy ennek ellenére ehhez a recepthez ezt fogom használni, és nagyon jól tettem!)
Elkészítés:
A legtöbb idő az előkészítéssel megy el, ha túl vagyunk a zöldségek felkockázásán, a legmelósabb részt már le is tudtuk.
Egy nagy serpenyőben felmelegítjük a vajat, megpirítjuk benn a zöldpaprikát, a gyömbért és a kurkumát. A paradicsom kivételével hozzáadjuk a zöldségeket, és 4-5 percig pirítjuk őket.
Belekeverjük a rizst, felöntjük forró vízzel, majd beletesszük a paradicsomot, a babérlevelet, a római köményt és a sót is. Lefedjük, időnként megkeverve addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, a rizs pedig felszívja a vizet. Eltávolítjuk a babérlevelet, tányérra szedjük, és addig habzsoljuk, amíg belénk fér. Vigyázat, azonnali függőséget okoz!
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: