GasztroBaráth

Túrórudi torta

Atyám jól tolja a facebook-ot, olyannyira, hogy még az is elő szokott fordulni nálunk, hogy ezen a felületen kommunikálunk egymással, ha az egymás mellett lévő szobában vagyunk (mi a gond ezzel? egyszerű, gyors, kényelmes, nem kell felállni, túlkiabálni a tévét, stb:-)) Már meg sem szoktam lepődni, ha minden kommentár nélkül egy recept landol a chatfiókban, ami ebben az olvasatban azt jelenti, hogy atyám talált egy fincsi sütiötletet, amit szeretne minél előbb a kistányérján látni. Most is ez történt, ezúttal egy túrótorta ínycsiklandozó képe jelent meg előttem. Nem vagyok lázadó típus, úgyhogy az első adandó alkalommal elkészítettem ezt a nem hétköznapi tortát, és nem csalódtam, mennyei desszertről van szó, azonnali függőséget okoz!
Túrórudi torta


Hozzávalók:
Piskótához:
8 db tojás
– 4 ek kakaópor
– 4 ek liszt
– 1 tk sütőpor
– 1 csipet só
– 8 ek cukor
Krémhez:
– 50 dkg túró
– 15 dkg porcukor
– 1 cs vaníliás cuko
– 2 tk vaníliaaroma
– 1 dl víz
– 1 tasak por zselatin 
– 3 dl habtejszín
Tetejére:
– Túró rudik
– 20 dkg étcsoki
– 2 ek olívaolaj
– 0,5 dl habtejszín
– tetszés szerinti dekorcukor
Elkészítés:
Nem esünk kétségbe a hozzávalókat olvasva, ez egy sima túrótorta, csak a díszítés van egy kicsit megvariálva, inkább húzzunk bele, hogy minél előbb készen legyünk és habzsolhassunk a finomságot!
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A sárgáját a cukorral habosra keverjük. Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral és a kakaóporral, aztán hozzáadjuk a tojásos masszához. Végül  óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot és tessék, már készen is vagyunk a tésztával. Gyorsan kivajazunk egy 26 cm-es tortaformát, az alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a masszát, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet. Egy nagyobb tálba tesszük a túrót, áttörjük, hozzákeverjük az átszitált porcukrot és a vaníliás cukrot, valamint a vaníliaaromát. A tejszínből kemény habot verünk.  Egy kisebb lábosban feltesszük a tűzre a vizet a zselatinporral, addig melegítjük, amíg a por feloldódik, majd belekeverjük a túrós masszába. Végül óvatosan hozzáadjuk a tejszínhabot is. 
A kihűlt piskótát kettévágjuk, a krém felét a lapok közé töltjük, a másik felét a tetejére halmozzuk, majd néhány órára berakjuk a hűtőbe.
Felhasználás előtt legalább 1 órával kivesszük a hűtőből a túró rudikat, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek (erre azért van szükség, hogy ne törjenek el, ha szétvágjuk őket).
A csokimázhoz egy kisebb lábosba tesszük a csokit, az olajat és a tejszínt, lassú tűzön folyamatosan kevergetve megolvasztjuk, majd a torta tetejére öntjük, egyenletesen elsimítjuk. Mikor már nem forró a máz, óvatosan ráhelyezzük a félbevágott a ferdén félbevágott túró rudikat, és megszórjuk a torta tetejét dekorcukorral. Egy éjszakára mehet a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek, másnapra már csak a habzsi-dőzsi marad. Vigyázat, függőséget okoz!
Jó étvágyat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Süni says:

    Nagyon csinosra sikeredett, örülök, hogy tetszik a receptem és ízlett is 😀


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!