Nagyon régen készülök már savarin-t sütni, de mindig halasztgattam. Aztán most, hogy nagyon sok eper volt itthon és a hűtőtakarítás során találtam egy kevés limoncellót, azonnal tudtam, hogy most jött el az idő, hiszen régen kinéztem már magamnak a receptet Mohánál. A kelesztgetések miatt időben sokáig tart az elkészítése, de valójában nincs sok munka vele, és nagyon finom a végeredmény, érdemes kipróbálni!
Limoncellós savarin eperrel
Hozzávalók:
Tésztához:
– 50 dkg liszt
– csipet só
– 10 dkg olvasztott vaj
– 4 tojás
– 5 dkg cukor
– 2,5 dkg élesztő
– 1 dl tej
– 1 tk vaníliakivonat
– 1 citrom reszelt héja
Sziruphoz:
– 2,5 dl víz
– 1,25 dl limoncello
– 1,25 dl citromlé
– 10 dkg cukor
Tálaláshoz:
– tetszőleges mennyiségű eper vagy más gyümölcs
Elkészítés:
A tejet mikróban meglangyosítjuk, belekeverünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
Egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojásokat, a reszelt citromhéjat, a vaníliakivonatot, a vajat, végül az élesztős tejet és begyúrjuk a tésztát. Tiszta konyharuha, meleg hely, kb. fél óra alatt duplára kelesztjük.
Egy koszorúformát vajazunk és lisztezünk, beletesszük a tésztát , majd tiszta konyharuhával letakarjuk és kb 1 óra alatt duplára kelesztjük. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, lefedjük alufóliával).
Elkészítjük a szirupot: egy kisebb lábosba tesszük a vizet és a cukrot, kis lángon néhány percig forraljuk, majd hozzáöntjük a limoncellót és a citromlevet, levesszük a tűzről.
A még meleg tésztát több helyen megszurkáljuk, kanállal lassan, apránként locsolgatjuk a sziruppal. A tésztától függ, mennyit vesz fel, figyelni kell, hogy ne ázzon át a piskóta! (nekem elég volt a szirup fele).
Ha kihűlt a sütemény, egy tálra borítjuk, a közepébe gyümölcsöt halmozunk, szeleteljük és gátlások nélkül bekebelezzük. Vigyázat, függőséget okoz!
Jó étvágyat!
Bizony, nagyon finom!:-)
Nagyon finom, bár én a kisebb verziókat sütöttem meg 🙂 Könnyű kis gyümölcsös csemege 🙂