GasztroBaráth

Márványos kuglóf

Igazából egyáltalán nem terveztem kuglófot sütni. Mákos kiflit terveztem készíteni, de az utolsó pillanatban meggondoltam magam. Ugyanis a Nők Lapja Konyha Desszert különszámában éppen a kiflivel szembeni oldalon kellette magát egy gyönyörű kép a kuglófról, én pedig azonnali hatállyal elcsábultam az eredeti elképzelésemtől (hát igen, a kísértésen kívül bárminek ellent tudok állni). Így azon kaptam magam, hogy már készítem is a kuglófot, alig vártam, hogy elkészüljön, isteni illatok terjengtek a konyhában, dehogy vártam meg, hogy kihűljön, azon melegében nekiestem. Durván jó! 
Márványos kuglóf

Hozzávalók:
3 dl tej
– 2,5 dkg élesztő
– 5 dkg cukor
– 50 dkg liszt
– 1 tk só
– 5 dkg puha vaj
– 1 cs vaníliás cukor
– 1 citrom héja
– 1 tojássárgája
– 2 ek tej
– 1 ek kakaópor
Elkészítés:
A tejet mikróban meglangyosítjuk, hozzákeverünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a puha vajat, a tojás sárgáját, a reszelt citromhéjat, végül az élesztős tejet. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt. Kettéosztjuk a tésztát, az egyik felébe beledolgozzuk a tejjel elkevert kakaóport. Tiszta konyharuha, langyos hely, kb. fél óra alatt duplára kelesztés.
Először a kakaós tésztát nyújtjuk ki lisztezett felületen, majd a simát. A sima tésztát megkenjük vízzel, rátesszük a kakaós tésztát, kicsit összenyomkodjuk. Bejgliszerűen feltekerjük, majd a tésztahengert belehelyezzük a vajazott, lisztezett kuglófformába. Újra konyharuha, újra kelesztés. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. fél óra alatt készre sütjük. Szeleteljük, egy pohár tejjel/kakaóval tökéletes reggeli!
Jó étvágyat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!