GasztroBaráth

Kávé torta

 

Igazából teljesen mást akartam sütni, de hirtelen a semmiből az a gondolat ragadta meg elmémet, hogy nekem kávétorta kell! Azonnal bevettem magam a receptjeim közé, de jó ideig nem találtam semmi olyasmit, ami megragadta volna a fantáziámat. Végül eszembe jutott, hogy nemrégiben láttam Koskacukornál egy ínycsiklandozó kávétorta receptet. A kérdés ezzel megoldódott, gyorsan előkerítettem a receptet. A szombati munkanap után éppen jó kikapcsolódás volt elkészíteni ezt a kicsit macerás, de isteni finom tortát.
 
Kávé torta
20140511_123359[1]
Hozzávalók:
Diós piskóta:
5 dkg darált dió
2,5 dkg liszt
1 tk sütőpor
– 3 tojás
– 6 dkg cukor
Kávés piskóta:
0,5 dkg instant kávé
5,8 dkg liszt
– 1 tk sütőpor
– 3 tojás
– 6 dkg cukor
Kávé krém:
– 2 cs vaníliás pudingpor
– 5 ek cukor
– 6 dl tej
– 2 dl kávé
– 25 dkg mascarpone
– 2 dl habtejszín
Továbbá:
– néhány db babapiskóta
– 1 dl kávé
– 2 ek cukor
– kakaópor
Elkészítés:
A diós piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből a cukor 2/3-ával kemény habot verünk. A sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral. A fehérjehabhoz hozzáadjuk a cukros tojássárgáját, majd a dióval elkevert lisztet.  Kivajazunk és lisztezünk egy 26 cm-es tortaformát, beleöntjük a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük.
A kávés piskótánál ugyanúgy járunk el, mint a diósnál, csak a liszthez instant kávét keverünk. A piskótalapokat kihűtjük.
A krémhez felforraljuk a tejet, miközben egy kis tálban csomómentesre keverjük a pudingport és a cukrot a kávéval. Hozzáöntjük a tejhez, és sűrű krémet főzünk belőle. Kihűtjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és a habbá vert tejszínhabot.
Már csak a torta összeállítása van hátra. A tortaforma aljába tesszük a kávés piskótát, mehet rá a krém 1/3-a. A kávét mikróban összemelegítjük a cukorral, ebbe belemártogatjuk a babapiskótákat. A krémre sorakoztatjuk egymás mellé a babapiskótákat. Erre jöhet a krém másik 1/3-a, majd a diós piskóta. A maradék krémet a tetejére halmozzuk, a tetejét megszórjuk kakaóporral. Egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap szeleteljük, és gátlások nélkül irigyeljük magunkat habzsolás közben.
20140511_1235031
 
Jó étvágyat!
 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!