GasztroBaráth

Narancsos-ricottás rizsfelfújt

Alapvetően nem vagyok egy nagy rizsfelfújt fan, de persze nem vetem meg ezt az egyszerű, de nagyszerű étket, melynek eddig még csak alapváltozatait készítettem el (sima és – természetesen – csokis). Ámde a Stahl magazin tavaszi számát lapozgatván azonnali szerelembe estem egy különleges változattal: a narancsos-ricottás kombót ki kellett próbálnom! Meg is tettem, nem is bántam meg! Kicsit macerás összeállítani, de a mennyei íz mindenért kárpótol! Rizskoch de luxe!
Narancsos-ricottás rizsfelfújt
Hozzávalók:
25 dkg rizottó rizs
– 8,5 dl tej
– 1 vaníliarúd és kikapart magjai
– 1/2 citrom héja, krumplihámozóval lehántva
– 1+1 csipet só
– 5 dkg vaj
– 8 tojás
– 20 dkg cukor
– 1 narancs reszelt héja
– 0,5 dl narancslikőr
– 50 dkg ricotta
– 4 dkg mazsola
– mandula vagy fenyőmag a tetejére
Elkészítés:
Egy nagyobb lábosba tesszük a rizst, a tejet, a vaníliarudat és a kikapargatott magjait, a citromhéja, valamint 1 csipet sót. Felforraljuk, aztán lefedve és néha megkeverve lassú tűzön krémesre főzzük (kb. 15 perc). A tejes rizsbe keverjük a felkockázott vajat, és hűlni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, a narancshéjjal és a narancslikőrrel. Belekeverjük a ricottát, majd a mazsolát is.
A kihűlt rizsből kibányásszuk a vaníliarudat és a citromhéjat, aztán hozzáadjuk a tojásos-ricottás keverékhez. Óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. 
És ennyi, készen vagyunk, a többit elvégzi helyettünk a sütő: a tortaformába öntjük a tésztát, a tetejét megszórjuk a mandulával /fenyőmaggal, és kb. 45 perc alatt készre sütjük. Isteni illatok fognak terjengeni a konyhában, ezért nagyon nehéz kivárni, amíg szeletelhetővé hűl a finomság, de utána már semmi sem állhat a a habzsolás útjába!
Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!