GasztroBaráth

Rumos-diós kocka

A Stahl magazin csokis különszáma merénylet a kilók ellen. Már rengeteg receptet elkészítettem belőle, de még több van, amit még mindenképpen ki kell próbálnom. Igazából teljesen mást akartam sütni, de vesztemre az erről a finomságról készült fotó virított a fügés csokoládékoszorúval szembeni oldalon. Másodpercek alatt vesztem el, korábbi terv kuka, még szerencse, hogy volt otthon minden szükséges hozzávaló, kezdődhetett a sütés. Kicsit macerás és nem két perc alatt van készen, de érdemes nekiállni, mert isteni finom!
Rumos-diós kocka
Hozzávalók:
Tésztához:
2 ek liszt
– 4 ek kakaópor
– 4 ek darált dió
– 1/2 tk sütőpor
– 1/4 tk só
– 8 tojás
– 3+5 ek cukor
Töltelékhez:
– 20 dkg darált dió
– 1 tk vaníliakivonat (vagy egy vaníliarúd kikapargatott belseje)
– 3 dl habtejszín
– 3 dl tej
– 4 ek liszt
– 1 dl rum
– 10 dkg fehér csoki
– 25 dkg puha vaj
– 25 dkg porcukor
Az összeállításhoz:
– 1 dl tej
– 0,5 dl rum
– kakaópor
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Sütőpapírral kibélelünk egy 20×30 cm-es tepsit.
Egy kisebb tálban összekeverjük az első 5 hozzávalót.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből 3 ek cukorral kemény habot verünk. A tojássárgájákat 5 ek cukorral fehéredésig habosítjuk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a habot, végül hozzáadjuk a lisztes keveréket is. A tésztát beleöntjük a sütőpapírral bélelt tepsibe, és kb. 35 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a tölteléket.
A diót, a vaníliakivonatot és a tejszínt egy nagy lábosban mérsékelt tűzön kevergetve összefőzzük. A tejet és a lisztet kézi habverővel csomómentesre keverjük egy kis tálban, hozzáadjuk a diós tejszínhez, és az egészet fakanállal kevergetve kb. 10 perc alatt sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a rumot, majd lefedjük folpackkal és félretesszük hűlni.
A fehér csokit gőz fölött megolvasztjuk.
A vajat és a porcukrot robotgéppel összehabosítjuk egy nagy tálban, aztán beledolgozzuk a kihűlt diókrémet, és a langyos csokoládét.
Nagyjából készen vagyunk, már csak az összeállítás van hátra. A tejet és a rumot egy kis tálban összekeverjük. A piskótát két lapra vágjuk. Na most ez a művelet nekem nem jött össze, valamiért ráragadt a tészta a sütőpapírra, ezért maradt az a módszer, hogy a piskóta egyben marad, és a tetejére megy a krém. Nem lett olyan szép, mintha kettévágtam volna, de isteni finom volt, tehát nem zavart ez a kis malőr.
Tehát a piskótát kettévágjuk,meglocsoljuk a rumos tej felével, mehet rá a krém fele, újra piskótalap, a rumos tej másik fele, majd a krém másik fele. Ha hozzám hasonlóan kis balesetet szenved a piskóta, akkor egyszerűen meglocsoljuk a rumos tejjel, és rásimítjuk a krémet. 
Egy éjszakára mehet a hűtőbe, hogy megszilárduljon a töltelék, aztán jól megszórjuk kakaóporral, felkockázzuk, és a sokadik szeletnél elkezdünk beszélni a fejünkkel, hogy most már tényleg abba kellene hagyni…

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!