GasztroBaráth

Tökmagos pogácsa

Aranyosak, ugye? A téli Stahl – magazinban mosolygott rám ez a pogi, egyszerűen muszáj volt megsütnöm. Egyszerű, gyors, finom, eteti magát. Próbáljátok ki!

Tökmagos pogácsa

Hozzávalók:
–  0,5 dl tej
– 1 tk cukor
– 3 dkg friss élesztő
– 10 dkg tökmag
– 60 dkg finomliszt
– 1 csapott ek só
– 25 dkg hideg vaj, apróra kockázva
– 1 tojás
– 2,5 dl tejföl
A tetejére:
– 1 tojás
– 1 ek tökmag
Elkészítés:

 A tejet mikróban meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, amíg felfut. Hogy ne csak az élesztőt bűvöljük, hanem valami hasznosat is csináljunk, üres serpenyőben kissé pirítsuk meg a tökmagot, majd törjük össze (én mozsárban tettem ezt, de mindenki a kedve szerint amortizálja le szegény kis tökmagokat). 
Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet (stréberek szitálhatják is, engem egyszerűen nem visz rá a lélek), belekeverjük a sót, és elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, beleöntjük a tejfölt, és a felfuttatott élesztőt. Egy kicsit összegyúrjuk a tésztát, majd hozzáadjuk a tökmagot is, és bedagasztjuk. Folpackot kerítünk, becsomizzuk vele a tésztát, majd a hűtőbe tesszük pihizni legalább két órára. 
A pihentetett tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra  nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapíros tepsikre sorakoztatjuk a pogikat, leterítjük konyharuhával és kb. fél órát pihentetjük. Ha a pogik kipihenték magukat, lekenjük őket felvert tojással, tetejükre teszünk 2-3 szem tökmagot, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük őket.

Jót mosolygunk azon, hogy milyen kis aranyosak, majd könyörtelenül elpusztítjuk őket.

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!