tt a farsang, áll a bál! Bizony, állt
nálunk a bál múlt hétvégén. Ugyanis azt vettem a fejembe, hogy amerikai
fánkot fogok sütni. Nagyon rákészültem, ámde valamiért nem kelt meg a
tészta, ment a kukába (ízes angol nyelvű szidalmak közepette). Most mi
legyen? Nekem fánk kell és most! A válságnak ennek a nehéz pillanatában
jutott eszembe, hogy még tavaly készítettem egy nagyon finom szalagos
fánkot. Nosza, elő a receptet, újrázzunk! Nos, tisztelettel jelentem,
hogy az újrázás remekül sikerült, a fánk nagyon finom volt és nagyon
gyorsan el is fogyott..
Hozzávalók:
– 70 dkg finomliszt
– 5 púpozott ek porcukor
– 1 egész tojás
– 3 tojássárgája
– 7 dkg olvasztott vaj
– 0,5 dl rum
– 3 dl tej
– 3,5 dkg friss élesztő
– 1 tk vaníliakivonat (itt kell megjegyeznem, hogy saját készítésűt használtam!) vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
– 1 narancs héja reszelve (ennek hiányában én egy ek narancslevet használtam)
:A tálaláshoz
– baracklekvár
– porcukor
Elkészítés
belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. Nagy tálba minden
hozzávalót beleteszünk, és bedagasztjuk a tésztát. Tiszta konyharuha,
langyos hely, duplára kelesztés kb. fél óra alatt.
kiszúrjuk. Konyharuhával letakar, fél órán keresztül keleszt.
tesszük az olajba őket. Kis lángon kell sütni a fánkokat, különben
megégnek! Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percit, majd a másik oldalukra
fordítva, fedő nélkül is ennyi ideig. A kisült fánkokat papírtörlőre
szedjük, így a felesleges olajat leitatjuk róluk.
A recept Mohától.
Jó étvágyat!
Ne félj, próbáld ki! A szalag titka a forró olaj és az, hogy stopperrel mérem az időt, hogy mikor kell fordítani a fánkot az olajban.
Ettől mindig félek, a kelesztett dolgokkal nincs szerencsém. De a tieidek nagyon szép szalagosak lettek 🙂