GasztroBaráth

Szalagos farsangi fánk

tt a farsang, áll a bál! Bizony, állt
nálunk a bál múlt hétvégén. Ugyanis azt vettem a fejembe, hogy amerikai
fánkot fogok sütni. Nagyon rákészültem, ámde valamiért nem kelt meg a
tészta, ment a kukába (ízes angol nyelvű szidalmak közepette). Most mi
legyen? Nekem fánk kell és most! A válságnak ennek a nehéz pillanatában
jutott eszembe, hogy még tavaly készítettem egy nagyon finom szalagos
fánkot. Nosza, elő a receptet, újrázzunk! Nos, tisztelettel jelentem,
hogy az újrázás remekül sikerült, a fánk nagyon finom volt és nagyon
gyorsan el is fogyott..

Szalagos farsangi fánk

Hozzávalók:
70 dkg finomliszt
– 5 púpozott ek porcukor
– 1 egész tojás
– 3 tojássárgája
– 7 dkg olvasztott vaj
– 0,5 dl rum
– 3 dl tej
– 3,5 dkg friss élesztő
– 1 tk vaníliakivonat (itt kell megjegyeznem, hogy saját készítésűt használtam!) vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
– 1 narancs héja reszelve (ennek hiányában én egy ek narancslevet használtam)
:A tálaláshoz
 – baracklekvár
– porcukor
Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk a mikróban, kis cukrot keverünk bele,
belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. Nagy tálba minden
hozzávalót beleteszünk, és bedagasztjuk a tésztát. Tiszta konyharuha,
langyos hely, duplára kelesztés kb. fél óra alatt.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval
kiszúrjuk. Konyharuhával letakar, fél órán keresztül keleszt. 
Nagy lábos kerítünk, sok-sok olajat teszünk bele, felforrósítjuk. 
Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal, és a lyukkal lefelé
tesszük az olajba őket. Kis lángon kell sütni a fánkokat, különben
megégnek! Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percit, majd a másik oldalukra
fordítva, fedő nélkül is ennyi ideig. A kisült fánkokat papírtörlőre
szedjük, így a felesleges olajat leitatjuk róluk.
 A közepébe lekvárt halmozunk, porcukorral meghintjük, áhítattal elfogyasztjuk.
A recept Mohától.

Jó étvágyat!

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Baráth says:

    Ne félj, próbáld ki! A szalag titka a forró olaj és az, hogy stopperrel mérem az időt, hogy mikor kell fordítani a fánkot az olajban.

  2. tejszínhab says:

    Ettől mindig félek, a kelesztett dolgokkal nincs szerencsém. De a tieidek nagyon szép szalagosak lettek 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!