Bizony, bizony a tejbegríz nem csak önmagában finom, hanem kuglóftölteléknek is!
A recept Tücsökbogártól.
Tegnap egyszerre tört rám a tejbegríz- és a kuglófevési roham, ezért logikus volt megkeresni a régen kinézett receptet, és elkészíteni az isteni finom kuglófot. Vacsi: tejbegríz, reggeli: kuglóf (stílszerűen fahéjas tejeskávéval). Élni tudni kell!
Fahéjas tejbegrízzel töltött kuglóf
Hozzávalók:
– 50 dkg liszt
– 2,5 dkg élesztő
– 3 dl tej
– 8 dkg cukor
– 1 tk vaníliakivonat
– 1 tojássárgája
– 1 dl tejszín
– 5 dkg vaj
– 1 citrom reszelt héja
– csipet só
A töltelékhez:
– 0,5 dl tej
– 8 dkg búzadara
– 8 dkg cukor
– 1,5 tk őrölt fahéj
– csipet só
Elkészítés
A tejet mikróban meglangyosítjuk, kevés cukorral elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
A lisztet nagy tálba tesszük, hozzáadunk minden egyéb hozzávalót, bedagasztjuk. Tiszta konyharuhát kerít, tálat letakar, jóéjtpuszit ad a tésztának, és egy órára elküldi aludni.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a fahéjas tejbegrízt: minden hozzávalót beleteszünk egy lábosba, és megfőzzük. Barát(h)i tanács: készítsünk dupla adagot, és vacsira együnk fahéjas tejbegrízt, önsanyargasson más!
A megkelt tésztát megfelezzük. Az egyik részt lisztezett felületen kinyújtjuk, három részre vágjuk, a fahéjas tejbegrízzel megkenjük:
A csíkokat feltekerjük, összefonjuk őket:
A fonatot kivajazott kuglóf formába tesszük, ugyanígy járunk el a másik adag tésztával is:
Konyharuhával letakar, még 30 percig keleszt, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tol, kb. 45 perc alatt készre süt (tűpróba!)
Jó étvágyat!
Akkor próbáld ki a kettőt együtt, nagyon finom!
Hűha! Ez igen jól hangzik! Imádom a tejbegrízt… na jó, és a kuglófot is. :)))
Örülök, hogy tetszik az ötlet, próbáld ki, nagyon finom!
Egyedi ötlet! Jöhet 🙂