GasztroBaráth

Az én mákos gubám

Nálunk 24-én tradicionálisan mákos guba az ebéd. Az ok rémesen egyszerű: ez volt az első étel, amit néhány éve elkészítettem erre az alkalomra, és olyan jól sikerült, hogy így maradt. Mivel én Stahl Judit könyveiből tanultam meg főzni, ezért természetesen ez a recept is tőle származik. Egyszerű, gyors, finom, mindenkinek csak ajánlani tudom!
Mákos guba

Hozzávalók:
– 5 dl tej
– 10 dkg cukor
– 1 vaníliarúd
– 5 dl tejszín
– 25 dkg szikkadt kifli
– 12 dkg darált mák
– 10 dkg porcukor
– 1 citrom
– 4 tojássárgája
– 10 dkg vaj
– a tetejére méz
Elkészítés
A tejet, a cukrot, és a vaníliarúd kikapargatott belsejét egy lábosban a tűzre tesszük, forrásig melegítjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejszínt, félretesszük hűlni.
Kimérjük a kiflit:

Karikára vágjuk, és beleszórjuk egy vajjal kikent tepsibe.
A darált mákot összekeverjük a porcukorral, hozzáreszeljük a citrom héját, és ezzel a keverékkel megszórjuk a kifliket.
A tejes keverékhez kézi habverővel egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, a keverékkel pedig meglocsoljuk a mákos kifliket. Az egészet alaposan összeforgatjuk, elég tocsakos lesz a végeredmény, de így a jó!

Ezzel a lényegi tennivalókat elvégeztük, annyi dolgunk van, hogy a vajat rámorzsoljuk a kiflik tetejére, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.

Tálaláskor mézet csorgatunk a tetejére:

Jó étvágyat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Köszönöm, én is békés, boldog ünnepeket kívánok!

  2. marisz57 says:

    De jól néz ki! Utoljára gyerekkoromban ettem (több évtizede), az apai nagyanyám szokott ilyet csinálni.
    Békés, áldott ünnepeket kívánok!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!