Kíváncsian figyelem Mautner Zsófi, azaz Chili&Vanília kreatív gasztronómiai projektjeit. Sorolhatnék nagyon sokat, de engem igazán az fogott meg, amikor tényleg nemes ügyhöz adta a nevét.
Hogyan kapcsolható össze a gasztronómia és a menekültek ügye? Egyszerűen: a konyhán keresztül. Ha megismered egy másik nemzethez tartozó embertársad konyháját, sok mindent megtudsz arról a kultúráról, ahonnan érkezett, ezáltal jobban megismered, nyitottabbá válsz, vagyis elkezded elfogadni azt, akit a sors szeszélye Magyarországra sodort.
Így főzünk mi – ez a címe a Menedék Egyesület és Mautner Zsófia együttműködéséből született szakácskönyvnek. A könyvben interjúkat olvashatunk külföldön született, de ma már Magyarországon élő
emberekkel, akik néhány recepten keresztül bepillantást engednek szülőhazájuk konyhaművészetébe.
emberekkel, akik néhány recepten keresztül bepillantást engednek szülőhazájuk konyhaművészetébe.
Érdekes sorsokat ismerhetünk meg, és különleges ételekkel találkozhatunk a könyv lapjain, amelyet le tudtok tölteni INNEN.
Amikor elolvastam a “könyvet”, azonnal megtetszett a Csornij princ (szégyen,gyalázat, hogy már nem tudom leírni cirill betűvel, de legalább még értem a szavak jelentését, az is valami), azaz a Fekete herceg torta, ami lélekben Oroszhon vad, zord tájaira repít el bennünket. Az neve onnan ered, hogy a torta három lapja egyre sötétedik, az első réteg teljesen világos, a középső világosbarna, az utolsó pedig a hozzáadott két evőkanál keserű kakaótól szinte fekete. Kalóriabomba, de isteni finom, úgyhogy érdemes elkészíteni!
Indulhatunk a zene szárnyán Oroszországba?
Fekete herceg torta
Hozzávalók:
– 10 dkg olvasztott vaj
– 2 tubus sűrített tej
– 1 tojás
– 18 dkg rétesliszt
– 1 tk szódabikarbóna 1 tk citromlében feloldva
– 1+2 ek keserű kakaópor
– 1 dl tej
– 7,5 dl tejföl
– 10 dkg porcukor
– 1 vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Keverőtálban géppel összedolgozzuk az olvasztott vajat, a sűrített tejet, a tojást. Hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát (amit citromlében oldunk fel, hogy felpezsegjen-nem semmi látvány!). A masszát három részre osztjuk: egyszer félbe, majd az egyik felét még egyszer elfelezzük. A három tortalapot (egy vastagabb, két vékonyabb) külön-külön sütjük ki. A nagyobb adag masszát (melyet egy kis tejjel lazítunk) 26 cm átmérőjű tortaformába tesszük, melynek aljára sütőpapírt terítünk, és 15 percig sütjük. A következő adag tésztához egy ek kakaóport adunk, ezt is fellazítjuk egy kis tejjel, ismét sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük és kisütjük. A harmadik lapnál ugyanígy járunk el, de abba már 2 ek kakaóport teszünk.
Megvárjuk, amíg kihűlnek a lapok, aztán összeállítjuk a tölteléket: kikeverjük a tejfölt a porcukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. a krémből félreteszünk 3 dl-t, a többit a tortalapok közé töltjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd másnap reggel a félretett krémet elsimítjuk a torta tetején.
Szpasziba, Zsófi!
Jó étvágyat!
Örülök, hogy tetszik a blog, szeretettel köszöntelek nálam!
most találtam rád. tetszik a blogod. feliratkoztam. http://beautyandfashion-makeup.blogspot.hu/ puszillak.