GasztroBaráth

Házi diós kalács

Szép az idő, ugye? Élvezzük a nyárutó ajándékait: kellemes meleg idő, jókat lehet sétálni a kutyussal (mi a meleg miatt sokáig nem voltunk, volt mit bepótolni), vagy jókat lehet beszélgetni a barátokkal.
Jólesne némi harapnivaló a baráti csevejhez, valami könnyű és finom?

Próbáljátok ki ezt:

Házi diós kalács

Hozzávalók:
A tésztához:
– 40 dkg finomliszt
– egy csomag sütőpor
– 1 csipet só
– 22 dkg puha vaj (vajat hűtőből kivesz, kis tálkába tesz, mikróban néhány másodpercet melegít)
– 22 dkg cukor
– 1 tk vaníliakivonat (vagy egy 1 vaníliarúd kikapart belseje)
– 4 tojás
– 17,5 dkg tejföl
A töltelékhez
– 10 dkg dió, durvára vágva
– 6 tk barna cukor
– 1 tk őrölt fahéj
– 1 tk cukrozatlan kakaó
A fűszeres morzsához
– 8 dkg finomliszt
– 5 dkg dió, durvára vágva
– 4 tk barna cukor
– 1 nagy csipet sütőpor
– 1/2 teáskanál őrölt fahéj
– 1 késhegynyi só
– 5 dkg hideg vaj, apróra kockázva
Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Kivajazunk, sütőpapírral kibélelünk egy püspökkenyérformát.
Először a fűszeres morzsát készítjük el: az első hat hozzávalók összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, és az egészet morzsásra dolgozzuk.
A tésztához összevegyítjük a lisztet, a sütőport, a sót. Egy másik tálban a vajat, a cukrot és a vaníliát robotgéppel felhabosítjuk, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, a tejfölt, végül pedig fakanállal a sütőporos lisztet.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
Már csak rétegezni kell: a forma aljára 1/3-ad rész tésztát simítunk, és rászórjuk a töltelék felét. Újrázunk. tészta, töltelék, a maradék tészta, majd a  tetejére a fűszeres morzsa.
Mi megtettük, amit kell, most a sütő jön: 50 percig dédelgeti a sütit, majd kihűtés után falatozható.

A recept a Stahl  magazinból.

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!