GasztroBaráth

Macaron nap

Szép nagy adag macaron, ugye? Igen, már megint Chefparade kurzuson voltam, ezúttal macaron-hegyeket gyártottunk (az előző csokitobzódásról ITT olvashattok).

Ismét vasparipán száguldottam úticélom felé, és mivel már ismertem az utat, ezért volt idő kicsit körülnézni a környéken:

Szép, ugye? Éveket töltöttem korábban suliban Pesten, de soha nem volt időm igazán körülnézni a városban, lassan ennek is eljön az ideje.
Nos, némi andalgás után örömmel üdvözöltem újra a már ismert cégtáblát:

Kicsit szokás szerint várni kellett (igen, természetesen könyvet olvastam a várakozás néhány perce alatt, most éppen a jégkorszakban kalandozom – Auel: A barlangi medve népe van műsoron-):

Ismét feltárultak a kapuk, és ismét a már megszokott barátságos hangulat fogadott:

A szokásos kedves mosollyal:

Az adminisztrációs ügyek elintézése után egy világbajnok kapucsinóval indítottam:

A szokásos sós rágcsa sem maradhatott el (nagyon jól tud jönni bizonyos mennyiségű édesség után):

A kiinduló helyzet (már ebből is látható volt, hogy nem kis mennyiségű macaron születik meg a mai napon kezünk által):

Álmaim tárgya: a Kitchenaid!:

Kigyönyörködtük magunkat, most már nyomás melózni!

A macaron nem olyan bonyolult süti, mint amennyire elő szokták adni, viszont néhány alaptrükköt meg kell tanulni hozzá, ezért úgy döntöttem, hogy nekem profi segítség kell ahhoz, hogy neki merjek vágni a kis édességnek (ami a köztudattal szemben nem francia, hanem olasz eredetű), na nem azért, mert félős vagyok, hanem azért, mert rosszul viselem a kudarcot.
Nos, ahogy Dóritól megtudtuk, az első lépés az, hogy jól el kell találni a tojásférje feléből vert  hab állagát (na és az ételfesték színét, nekem a lila és a rikító sárga volt a kedvencem!), majd a megfelelő hőfokra (be kell szereznem egy maghőmérőt minél előbb!) felmelegített cukorszirupot bele kell keverni a habba, majd tovább verjük a habot, végül a tojásfehérje másik felét belesblöttyintjük, egyet keverünk a habon, és azonnal lekapcsoljuk a habverőt. Előkapjuk a mandulalisztet, és óvatosan belekeverjük a habot (gyakorolni kell a technikát: tehát egyet alulról óvatosan kever, majd az edény oldalához hozzásimiz), addig, amíg legyezőszerűen esik le a spatuláról a tészta.

Ha készen van a tészta, kerítünk egy habzsákot (már egészen jól tudom használni magamhoz képest), amiből kis halmocskákat nyomunk a tésztából egy sütőpapírral kibélelt tepsire (habzsákot egyenesen a tepsire céloz, lassan nyom, ettől a tészta magától elterül, a végén nem emelem fel, úgy rajzolok csigát a tésztába-na ez nem sima ügy, de némi gyakorlással elsajátítható!):

Az én tepsim:

Ezután kb. 15 percig pihentetjük kis szépségeinket, amíg egy kicsit kiszáradnak, majd mennek a tepsibe kb. 25 percre szaunázni:

Amíg sülnek, elkészítjük a tölteléket (nálunk marcipános-gesztenyés, wasabis-csokis és marcipános-eperpürés töltelék készült, de a variációknak csak a képzelet szab határt):

Nekem az eperpüre jutott, és természetesen a szép fehér felsőm eperpöttyös lett (nyugalom, happy end van, némi áztatás és a vanish csodát tett, a felső újra régi fényében ragyog):

Kis maraconjaink elkészültek, már csak a töltés és a kis sütik összeragasztása volt hátra:

A sütik elosztásra kerültek:

Lassan véget ért a kurzus, szomorúan búcsúztam (nagyon jól éreztem magam, köszi még egyszer, Dóri!), de már kinéztem a következő kurzust, vagyis a történet még korántsem ért véget, sőt még csak most keződik!

Összességében azt kell mondjam, hogy nagyon tetszett minden, már nem félek a sütitől, de az biztos, hogy csak sátoros ünnepeken fogom készíteni, mert nagyon időigényes, és macerás. De megéri!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Köszönöm! Szerintem nyugodtan próbáld meg, egyáltalán nem olyan bonyolult!

  2. Igen, nagyon klassz volt! Nekem is tetszik a formájuk (első kísérletre főleg!)

  3. andi says:

    a macaron nekem az a süti,amire vágyom,de elkészítését nem vállalom be:):)
    nagyon szépek lettek,gratula!!!

  4. Hani says:

    Klassz lehetett! Formásak lettek a sütik!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!