GasztroBaráth

Töltött paprika

Fordítva működöm, akármikor összedobok egy egzotikus háromfogásos menüt, de alapreceptekről halvány lila fogalmam sincs. Pedig nagyon szeretem a magyar konyha nagy klasszikusait, csak eddig nem éreztem túl nagy ingerenciát az elkészítésükre. Mostanában azonban apukám barátnője annyi egyszerű, de nagyszerű finomságot készít nekünk, hogy megjött a kedvem a műfajhoz. Ezúttal a töltött paprika volt műsoron, nem túl macerás, és nagyon finom nyári étel, és bár életem első gombóckái és töltött paprikái nem lettek szépségdíjasak, azért szerintem rekordidő alatt el fog fogyni a nagy lábasnyi adag…

Töltött paprika

Hozzávalók:

  • kevés olaj
  • liszt
  • víz
  • 2 x 50 dkg sűrített paradicsom (passata di pomodoro)
  • 2 szál zellerzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • cukor (édesítő)
  • 1 kg darált hús
  • 2 tojás
  • fokhagymakrém
  • 1 ek pirospaprika
  • 40 dkg rizs
  • 8 db paprika

Elkészítés:

Fogunk egy irtó nagy lábost, feltesszük a tűzre. Kevés olajon aranysárgára dinsztelünk benne 4 púpozott ek lisztet, felengedjük 1 liter vízzel. Mehet bele egyben a 2 db zellerzöld és a vöröshagyma, majd beleborítjuk a két doboz sűrített paradicsomot. Felforraljuk, ízlés szerint jöhet a só és cukor (nálunk apukám miatt édesítővel készült), ezután felöntjük kb. 2 liter vízzel, és hagyjuk magában főni.

És már állhatunk is neki a tölteléknek. Egy nagyobb tálba tesszük a darált húst, hozzáadjuk a 2 tojást, a sót, a borsot (ízlés szerint, nincs mese, kóstolgatni kell), egy nyomásnyi fokhagymakrémet, 1 ek pirospaprikát. A rizst megmossuk, mehet bele az is tálba, és az egész cuccot összedolgozzuk, amíg el nem válik az edény falától:

A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, jól megtömködjük a töltelékkel, és már mehetnek is bele a békésen rotyogó paradicsomos lébe. A maradék töltelékből gombócokat formálunk, és azokat is óvatosan beletesszük az ételbe. Miközben térülünk-fordulunk, sózunk és cukrozunk (mi édesítőzünk) ízlés szerint, folyamatosan kóstolgatva, amíg elérjük a számunkra megfelelő ízvilágot. És ennyi, készen vagyunk, már csak annyi a dolgunk, hogy fedővel lefedjük az egészet, és közepes lángon kb. 2 óra alatt készre főzzük önfinomságát:

Langyosra hűt, tányérra szed, habzsol. Ennyi.

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!