GasztroBaráth

Fahéjas köleskoch szilvamártással

Nagyon rákattantam a kölesre, de tényleg. Mióta rájöttem, hogy az egészséges ételek is lehetnek finomak, folyamatosan keresem azokat a recepteket, amelyekben van egy kis csavar, mert ugye én már csak olyan vagyok, hogy imádok gasztrokalandozni, új dolgokat kipróbálni a konyhában. Ezért amikor rátaláltam a kölesből készült rizskoch receptjére Kakukkfűnél, azonnal tudtam, hogy nekem ez most és azonnal kell! Bevásároltam a zöldségesnél szilvából, és már indulhatott is a főzőcskézés! Nem csalódtam, nagyon finom reggeli lett belőle, felvéve a repertoárba!
Fahéjas köleskoch szilvamártással

Hozzávalók:
Köleskoch-hoz:
12,5 dkg köles
– 4 dl tej
– 4 dl víz
– 4 ek eritriol (vagy cukor)
– 4 tojás
– 1 tk fahéj
– 1 csipet só
– 1 tk vanília kivonat
–  kevés vaj a tepsi kikenéséhez
Szilvamártáshoz:
– 50 dkg szilva
– 1,5 tk fahéj
– 3 ek eritrit (vagy cukor)
– 2 dl víz
Elkészítés:
Egy nagyobb lábosba tesszük a tejet, a vizet, 2 ek eritritet (cukrot) és a vaníliakivonatot. Hozzáadjuk a kölest, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a köles megpuhul és láthatóan megduzzad (kb. 20 perc), nem kell megijedni, hogy egy kicsit még híg, fel fogja szívni a vaníliás tejet. Lefedjük, teljesen kihűtjük. Ezután beleszórjuk a fahéjat és hozzákeverjük a tojások sárgáját. A fehérjéből a maradék 2 ek eritirittel (cukorral) és csipet sóval kemény habot verünk és óvatosan beleforgatjuk a köleses masszába. Kivajazunk egy 24 x 18-as tepsit, beleöntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
A mártáshoz a szilvákat megmossuk kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. Megszórjuk az eritrittel (cukorral) és a fahéjjal, felöntjük a vízzel. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett puhára főzzük a szilvát, és már készen is vagyunk.
A kihűlt köleskoch-ot szeleteljük, megpúpozzuk a szilvamártással, és már habzsolhatjuk is a finomságot, amely reggeliként és desszertként is megállja a helyét.
Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!